16 Ekim 2010 Cumartesi

RTÜK’ten çocuklara: Doğru yatağa!

RTÜK’ün yeni projesiymiş. 21:30′dan sonra, çocukları “dooooğ-ru yatağa” gönderme projesi. Tele dedikleri, bacakları olan ama kolu olmayan, kutu şeklinde antenli bir göz 21:30′dan sonra çeşitli bant reklamlar şeklinde aniden karşımıza çıkarak “bugünlük televizyon yeter, bütün çocuklara iyi geceler” diyecek. Çocuklara uyku saatini hatırlatmaktan ziyade, anne babalara çocukları yatağa gönderme zamanını bildirecek bir uygulama.
Prensip olarak çocukların yatağa erken gönderilmesinden şikayetçiyim. Sırf bu yüzden Parlement Sinema Kulübünü seyredememiş onlarca arkadaşım var benim. Ertesi gün, muhabbetin içine dahil olamamanın ezikliğini hiç bir psikolog tedavi edemez.
Öte yandan bizim Muhterem Ömer (1) de seviyor televizyona bakmayı, denk geldikçe, özellikle reklamlarda. Takılırsa alamıyoruz karşısından. Hele şimdi yeni yeni yürüyor, televizyona bakarsa dengesini kaybedip düşüyor bazen, düştüğü yerden seyretmeye devam ediyor. Çok fena. “Bir saat televizyonun zihinde yarattığı tembelliğin telafisi ancak bir hafta kitap okuma ile olur” diye bir şey okumuştum küçükken, hesaplıyorum, o hesaba göre Muhterem Ömer’in de nerden baksan bir tam gün filan kitap okuması lazım. Mümkünatı yok, çünkü adam henüz bebek, okuması yok. Akıllı logoları da kategorik olarak reddediyor, yine bebek olmasından dolayı.
Bebeklerin laftan anlamaması üzerine daha konuşuruz ama ana konuya, yani RTÜK’ün çocukları yatağa gönderme konusuna geri dönersek, bence seçilen bu 21:30 saati de çok saçma. E, okuldan gelen çocuk yemekti dersti ödevdi derken, az iki dakka da TV’ye bakayım demeye kalktığı anda ya “ana haber”lere denk gelecek veya sağ alt köşesinde “anahaber’e 3:26 dk kaldı” yazan reklam’a. Yani seyredeceği ya ıvır zıvır politika haberleri ya kendisine zerre eğlence veya heyecan ya da eğitsel bir şey sağlamayacak diğer haberler veyahut abuk subuk reklam tekrarları. En dandik dizinin bile geçen hafta özeti 21:00′de başlıyor zaten. Yani böyle bir şey yapacaksa çizgi filmler ile diziler, dizilerle de anahaberler yer değiştirilmeli. Dizi özetleri yerine de bir önceki günün haber özetleri verilebilir. Uygundur.
(http://nahnu.org/ Alıntıdır.)

0 yorum:

Yorum Gönder