3 Mayıs 2009 Pazar

İşte yeni bakanlar kurulu.Neden değiştiler?Yeni bakanlar kim?

İşte yeni bakanlar kurulu


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın oluşturduğu yeni kabinede, yerel seçimi kaybeden bakanların kabine dışı kaldığı görüldü. 'Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı' olarak görev yapacak olan Bülent Arınç, yeni dönemde Milli Güvenlik Kurulu üyesi oldu.

ANKARA - Başbakan Erdoğan, beklenen kabine revizyonu için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den onay aldı ve Bakanlar Kurulu'nu yeniledi. Dün akşam Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Dışişleri Konutu'nda ön görüşme yapan Başbakan Erdoğan, bugün ikinci kez Gül ile görüşerek, kabine listesine son şeklini verdi. Erdoğan, akşam saatlerinde yeni kabine listesini kamuoyuna açıkladı.

DEVLET BAKANLIĞI SAYISI ARTTI
Başbakan Erdoğan, boş bulunan devlet bakanlıklarından birini daha kullanarak, bakanlık sayısını 26'ya çıkardı. 10 bakan kabinedeki görev yerlerini korudu, Cemil Çiçek, Mehmet Aydın, Egemen Bağış, Vecdi Gönül, Beşir Atalay, Recep Akdağ, Binali Yıldırım, Mehdi Eker, Ertuğrul Günay ve Veysel Eroğlu yeni dönemde de aynı görevlerine devam edecek. Hayati Yazıcı 'Başbakan Yardımcılığı' unvanını kaybetti ancak Devlet Bakanı olarak kabinedeki görevini sürdürdü. Revizyonla kabine dışı kala isimler şöyle:
"Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Devlet Bakanları Kürşad Tüzmen, Said Yazıcoğlu ve Murat Başesgioğlu."

SEÇİMİ KAYBEDENLER GİTTİ
Başbakan Erdoğan, yerel seçimlerde milletvekili olduğu bölgede seçimi kaybeden isimleri kabine dışı bıraktı. Erdoğan, Antalya'da seçim kaybeden Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Ordu'da seçimi kaybeden Enerji Bakanı Hilmi Güler, Van'da seçimi kaybeden Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Kastamonu'da seçim kaybeden Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, Eskişehir'de seçimi kaybeden Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Mersin'de seçimi kaybeden Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'e yeni kabinede görev vermedi. Ali Babacan, AK
Parti'nin ilk dönemindeki görevlerine geri döndü ve Başbakan Yardımcısı oldu. Ekonominin koordinasyonunu üstlenen Babacan'a, Hazine Müsteşarlığı ve tüm bankalar bağlandı. Bayındırlık ve İskan Bakanı Nafiz Özak, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik devlet bakanlıklarına kaydırıldı. Devlet Bakanı Mehmet Şimşek de, Unakıtan'ın yerine Maliye Bakanı yapıldı. Devlet Bakanı Nimet Çubukçu ise Çelik'in yerine Milli Eğitim Bakanlığı'na getirildi.

DAVUTOĞLU MECLİS'TE YEMİN EDECEK
Devlet Bakanlığı görevinde kalan Hayati Yazıcı, Başbakan Yardımcılığı unvanını kabinenin yeni ismi Bülent Arınç'a devretti. Eski TBMM Başkanı Bülent Arınç, Başbakan Yardımcısı oldu. Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz ile eski Kadın Kolları Başkanı Selma Aliye Kavaf Devlet Bakanı; Grup Başkanvekili Sadullah Ergin, Mehmet Ali Şahin'in yerine Adalet Bakanı; Samsun Milletvekili Mustafa Demir Bayındırlık ve İskan Bakanı; eski Başbakanlık Müsteşarı ve İstanbul Milletvekili Ömer Dinçer Çalışma ve Sosyal Güvenlik
Bakanı; Grup Başkanvekili Nihat Ergün Sanayi ve Ticaret Bakanı; Başbakan Erdoğan'ın Enerji Danışmanı ve Kayseri Milletvekili Taner Yıldız ise Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlı oldu. Başbakanlık Başdanışmanı Anmet Davutoğlu ise parlamento dışından kabineye Dışişleri Bakanı olarak girdi. Kabineye dışarıdan giren Ahmet Davutoğlu, anayasa gereğince TBMM Genel Kurulu'nda yemin edecek.

KADIN BAKAN SAYISI 2'YE ÇIKTI
Denizli Milletvekili Selma Kavaf'ın kabineye girmesiyle kadın bakan sayısı 2'ye çıktı. İki grup başkanvekili Nihat Ergün ve Sadullah Ergin'in kabineye girmesi nedeniyle Meclis Grup yönetiminde de değişikliğe gidilecek. Erdoğan, partinin en üst karar organı olan Merkez Yürütme Kurulu'nda da önce küçük çaplı, Eylül ayındaki büyük kongreden sonra da geniş kapsamlı değişikliğe gidecek.

ÇİÇEK YERİNİ KORUDU
Seçim sonrası DTP'ye yönelik 'Ermenistan sınırına dayandılar' diyen Cemil Çiçek ise yerini korudu. 22 Temmuz seçimleri sonrasında bakan olan Nazım Erken ile Said Yazıcoglu'nun bakanlıkları ise kısa sürdü.

ARINÇ MGK ÜYESİ
Eski TBMM Başkanı Bülent Arınç ile eski Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer, bakan olarak kabineye girdi. Arınç, aldığı Başbakan Yardımcısı unvanıyla anayasada yapılan değişiklik gereği Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantılarına da üye olarak katılacak. Adalet Bakanlığı'na getirilen Sadullah Ergin ile Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da MGK'nın yeni üyeleri oldu.

bakanlark_1280

YENİ KABİNE LİSTESİ
Erdoğan'ın açıkladığı yeni Bakanlar Kurulu listesi şöyle:
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı: Cemil Çiçek,
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı: Bülent Arınç
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı: Ali Babacan
Devlet Bakanı: Egemen Bağış
Devlet Bakanı: Hayati Yazıcı
Devlet Bakanı: Mehmet Aydın
Devlet Bakanı: Faruk Nafiz Özak
Devlet Bakanı: Mehmet Zafer Çağlayan
Devlet Bakanı: Faruk Çelik
Devlet Bakanı: Cevdet Yılmaz
Devlet Bakanı: Selma Aliye Kavaf
Adalet Bakanı: Sadullah Ergin
Milli Savunma Bakanı: Vecdi Gönül
İçişleri Bakanı: Beşir Atalay
Dışişleri Bakanı: Ahmet Davutoğlu
Maliye Bakanı: Mehmet Şimşek
Milli Eğitim Bakanı: Nimet Çubukçu
Bayındırlık ve İskan Bakanı: Mustafa Demir
Sağlık Bakanı: Recep Akdağ
Ulaştırma Bakanı: Binali Yıldırım
Tarım ve Köyişleri Bakanı: Mehmet Mehdi Eker
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı: Ömer Dinçer
Sanayi ve Ticaret Bakanı: Nihat Ergün
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı: Taner Yıldız
Kültür ve Turizm Bakanı: Ertuğrul Günay
Çevre ve Orman Bakanı: Veysel Eroğlu

0 yorum:

Yorum Gönder